Lepe, bogate in pametne

2nd December 2014, napisala Polona Černič

 

 

V reviji Nova je bil nedavno objavljan komentar z naslovom »Kje ste, lezbijke?« Sonja Javornik, pod psevdonimom Zoja Ahlin, se je v komentarju dotaknila medijske prepoznavnosti Mihe, sodelujočega tekmovalca v oddaji Kmetija. Ugotavlja, da je z njegovim sodelovanjem in javnim razkritjem v resničnostni oddaji »zavel nov veter skozi sicer hladno Slovenijo«, nato pa se sprašuje, kje ste, vse lezbijke. Za razliko od gejev, ki naj bi bili medijsko bolje reprezentirani, lezbijk ni nikjer. »Čakamo na vas, drage moje! Hočem armado žensk, ki bodo poteptale konkurenco zaradi svojega talenta in karizme, pa TUDI dejstva, da so lezbijke. Prav zanima me kdaj se bo pojavila kakšna slovenska Ellen, ki bo lepa, bogata, pametna in s še lepšo partnerko. Gotovo vas je veliko tam zunaj, javite se že!« Kamala, lezbijka, tudi sodelujoča v isti oddaji, je iz nje predčasno prostovoljno odšla. Vanjo se je prijavila iz istega razloga kot Miha, medijske prepoznavnosti, ki bi ji koristila pri poslu, boljše možnosti za lastno kuharsko oddajo, kot je povedala v enem izmed intervjujev. Spolna usmerjenost je v takšnih primerih uporabljena kot dodaten atribut za razlikovanje od drugih in s tem večjo medijsko pozornost ter v zadnji fazi, zaslužek. Ima pa tovrstno pojavljanje in reprezentiranje malo povezave z realnim življenjem lezbijk in gejev v Sloveniji pa tudi drugje. Lezbijke smo tako že lahko lepe in pametne, bogate pa veliko teže. Lezbični pari so zaradi nižjih povprečnih dohodkov žensk podvrženi večjemu tveganju revščine, bolj kot gejevski in raznospolni pari. Večina lezbijk v Sloveniji ni razkritih, istospolno usmerjenost vidijo kot oviro pri doseganju življenjskih ciljev, zato jo udejanjajo le za štirimi stenami. Takšna sporočila prejemajo iz homofobičnega, lezbofobičnega in seksističnega okolja.

Za reprezentacijo lezbijk v medijih je namreč enako kot odnos do lezbičnosti pomemben tudi odnos do žensk. Tako lahko ženske v medijih gledamo na eni strani v tradicionalnih podobah s svojo zgodovinsko in religiozno osnovo, ki temelji na biološki funkciji ženske in jo zato opredeljuje izključno kot mater in gospodinjo. Kolikor se ženske v medijih pojavljajo samostojno, morajo izkazovati izrazito uspešnost, utemeljeno na premisah – slava, moč, oblast, denar in vpliv. Tudi v tem primeru slej ko prej naletijo na vprašanje, kako usklajujejo družinsko življenje ter, če otrok nimajo, zakaj jih nimajo. Na drugi strani se ženske v medijih predstavlja kot spolni objekt. Ta diskurz je še vedno dominanten. Nekako tako kot nas, lezbijke, k obisku in zabavi v zadnjih mesecih na spletnem omrežju Facebook vabi gejevski klub Skrito v Mariboru, s fotografijami pomanjkljivo oblečenih žensk, striptizet in z zabavami »hot topless animation«. Le malo lezbijk sodi v katero od obeh opredelitev, zato nas ni. Slava in denar sta pri pojavnosti lahko ključna faktorja, a mnogokrat ne zadostujeta, kajti lezbičnost še vedno tabu tema.

Na predvečer 100. letnice rojstva slovite finske umetnice in pisateljice, Tove Jansson, slavne in bogate že začasa njenega življenja, so na prvem programu Radia Slovenija pripravili tematsko oddajo. Skupina sodelujočih je razpravljala o fenomenu Muminov, pravljičnih bitij, ki spadajo med klasiko mladinske književnosti. V enourni oddaji smo med drugim lahko slišali, da na njeno pisanje vplival tudi njen odprt, drugačen, poseben življenski slog. Kakšen življenjski slog naj bi to bil ali pa da je bila Tove lezbijka, ena prvih javno razkritih na Finskem, nismo izvedeli. Do te informacije se je potrebno dokopati samoiniciativno. Kot do kakšnih drugih o drugih iz zamolčane zgodovine. V spremnih besedah slovenskih prevodov njenih mladinskih del lahko tako najdemo informacije, da je namesto s partnerko živela z bratom in celo s sestro, ki sploh ne obstaja.

Je bilo pa zato na radiu Val 202 nedavno moč slišati, da prihodnje leto v Slovenijo, v okviru evropske turneje ob izidu novega albuma znova prihaja Melissa Etheridge. Prvič nas je obiskala letu 1996, ko je kot predskupina nastopila na koncertu Bryan Adamsa v Kopru. Slavna ameriška rock glasbenica in lezbijka lahko zadovolji širok spekter lezbičnih okusov. V mlajših letih promiskuitetna, danes poročena, pred tem že ločena, mati štirih otrok, veganka, ki se zavzema za legalizacijo marihuane v zdravstvene namene in rada igra družabne igre. V 90-tih se je družila tudi z danes bolj slavno in bogato Ellen DeGeneres. Nje v reviji Nova in tudi drugih naših rumenih ali ženskih revijah zagotovo ne boste našle. Nedavno je v nekem intervjuju na vprašanje, kakšno je življenje po 50. letu izjavila, da je seks boljši. O tem še ne morem razpredati. Se pa lahko tega, v upanju da vsaj delno, če ne v celoti drži, veselimo predvsem pametnejše, tudi manj lepe in revnejše. Pri seksu so pač najpomembnejši organ možgani. Ti pridejo prav tudi pri kakšnem drugem početju, na primer medijskem udejstvovanju.